Roland Pröll

Pianist

profil

Roland Pröll s-a născut la Unna, Germania la 11 iunie 1949, a început să cânte la pian la vârsta de 5 ani cu Käthe Stockhecker. Când avea 11 ani, a fost admis ca tânăr student în cadrul Conservatorului din Dortmund. In 1968 a încheiat studiile universității de muzica din Detmold cu diploma „magna cum laude“ și un an mai târziu a fost acceptat la Conservatoire National Supérieur de Music din Paris, unde a studiat sub Trouard, Messiaen, Dubois, Sancan, Ciccolini, Castérède, Perlemuter, loriod, Ivaldi.

 

Acolo a obținut premiile I la pian, muzică de cameră, Solfège, dirijat, compoziție.

La Universitatea din Sorbonne a scris lucrarea de doctorat cu subiectul: „L ́effet psychologique du triton dans la musique d`Alexandre Scriabin“. După 10 ani de studii la Paris, a fost numit profesor de pian și muzică de cameră la Westfälische Hochschule für Musik Detmold, Institutul Dortmund, unde a fost și director și decan timp îndelungat.

 

A câștigat mai multe premii internaționale și a început o carieră ca pianist concertist în întreaga lume, ca solist și partener cu celebrități precum: I. Oistrach, A. Giebel, W. Boettcher, P. Hoerr, A. Arenkov, E. Malinin, L. Kogan, T. Grindenko, P. Tortelier, N. Gutman etc..

 

A cântat concerte solo cu orchestră sub dirijori bine cunoscuți: W. Schüchter, P. Dervaux, A. Fiedler, Philipp de Coteau, M. Luig, J. Martinon, J. Keilberth, R. Muti, M. Celibidache, A. Rickenbacher, M. Abravanel și alții.

 

A cântat în aproape toate centrele culturale notorii precum: Berlin Philharmony, Sydney Opera, Shanghai Concert Hall, Centrul de artă Brisbane, Centrul de artă Seoul, Salle Gaveau Paris, Teatrul Champs-Élysées, Leipzig Gewandhaus, Köln Philharmony, Teatro Colon Buenos Aires, Concertgebouw Amsterdam etc.

 

A fost deseori invitat să susțină cursuri de masterclass, discursuri, seminarii, ca membru al juriului la concursuri importante din întreaga lume: Universități din SUA, America de Sud, Mexic, Honduras, Australia, Noua Zeelandă, Coreea, China, Japonia, Maroc, Slovenia, Italia și în majoritatea țărilor europene. A fost profesor invitat la Tokio (2001-2002 Atsugi Academia Musicae, Tokio), în Jiujiang, China (2015-2018 University oft Arts), în Murcia, Spania, în Jeju, Coreea, Dortmund și Osnabrück, Germania.

 

Și-a perfecționat studiile cu A. Rubinstein, S. Richter, I. Oistrach, A. Giebel, G. Anda. R. Serkin, H. Krebbers.

 

A înregistrat 32 de CD-uri / LP-uri. – Aris / Ariola, Polyphonia, Motette, Erato etc. și a cântat la nivel internațional în Radio și Televiziune.

În 1987 a fondat  concursul International Schubert din Dortmund (Patronat de Cancelarul Helmut Schmidt). A publicat mai multe cărți despre solmizarea artistică și creativitatea muzicală.

 

În fiecare an predă și cântă în festivaluri precum Cervo, Lyon, Waterloo, Ost-West Musikfest Vienna / St.Pölten, Sta. Margherita, Sori, Jeju și altele.

 

În 2017 a fondat Concursul Internațional Mozart din Berlin „Three Generations Mozart“ (Patronat de celebrului dirijor Maestrul Fabio Luisi).

 

În 2019 a devenit cofondator al Academiei Mozart din Bejing, China.

 

Vorbește fluent germană, engleză, franceză, spaniolă, italiană și coreeană de bază.

 

Studenții de pretutindeni vin în fiecare an la el în Germania, pentru a fi influențați pozitiv de creativitatea sa artistică.