Radu Mihai Ropotan

Violonist

PS_MG_1352__pp_rsz

Radu Mihai Ropotan este un violonist cu o carieră artistică în plină ascensiune, fiind prezent pe marile scene din România, Europa și Asia. Datorită măiestriei artistice și muncii asidue, a susținut recitaluri și concerte alături de artiști renumiți, și a fost distins cu premii la numeroase competiții naționale și internaționale, consolidându-și astfel cariera și reputația de violonist.

Exponent al școlilor de vioară română, rusă și franco-belgiană, violonistul Radu Mihai Ropotan a început studiul viorii la frageda vârstă de 6 ani cu Ionel Nistor, un remarcabil pedagog al viorii care a descoperit și format numeroși tineri artiști români.

În fragedă copilărie, a avut ocazia să îl cunoască pe prof. dr. Ion Sârbu, autorul cărții „Vioara și maeștrii ei de la origini până azi ”, o enciclopedie a parcursului istoric al marilor exponenți ai viorii.

Artistul a absolvit gimnaziul Dimitrie Cuclin din orașul Galați sub îndrumarea prof. Liviu Popovici și liceul Tudor Ciortea din orașul Brașov sub îndrumarea prof. Maria Mireanu. Pentru a se perfecționa, a lucrat totodată cu renumitul pedagog al violonisticii românești Ștefan Gheorghiu, la București.

După finalizarea cursurilor liceale, la recomandarea și îndemnul renumitului violonist Eugen Sârbu, a participat la o audiție unde i-a fost acordată o bursă de studiu în cadrul faimoasei universități Royal College of Music din Londra, Marea Britanie, unde a devenit elevul lui Yuri Zhislin și al lui Maciej Rakovski.

În anul 2014 și-a finalizat studiile de Masterat cu bursă la Royal Academy of Music, unde a obținut onoranta distincție sub îndrumarea lui Igor Petrushevsky și Levon Chilingirian.
În cadrul faimoasei universități Royal College of Music din Londra, violonistul Radu Mihai Ropotan a lucrat cu mari nume ale scenei internaționale, amintindu-i aici pe Thomas Brandis, Anna Lisa Bezrodny sau Maxim Vengerov. Tot aici a urmat cursurile de dirijat ale profesorului și dirijorului Peter Stark.

Profund recunoscător sistemului englez de învățământ, Radu Mihai Ropotan consideră Londra o a doua casă. Astfel, datorită distinșilor pedagogi englezi, a învățat să respecte valorile autentice, etica muncii și a avut ocazia perspectivei de a lucra cu marii exponenți ai muzicii clasice mondiale, oportunitate care i-a permis să înțeleagă rolul muzicianului societății sincretice a secolului XXI.

De-a lungul periplului artistic, violonistul Radu Mihai Ropotan a concertat pe scene din România, Bulgaria, Moldova, Serbia, Franța, Germania, Italia, Anglia și, nu în ultimul rând, Japonia – unde a participat ca invitat al renumitului festival de muzică al Pacificului, colaborând cu Rainer Kuchl, concertmaistrul acelor timpuri al Vienna Philharmonic și David Chen, concertmaistrul Metropolitan New York Philarmonic.

La Londra a avut privilegiul de a lucra necondiționat cu marele violonist de talie mondială Eugen Sârbu.

Radu Mihai Ropotan a câștigat și cuprins de-a lungul carierei artistice  peste  30 de distincții, medalii, diplome, premii naţionale şi internaţionale printre care amintim: Remember Enescu International Violin Competion, Andrea Postacchini  International Competition  Fermo ( Italia),  Winifred Prize Royal Academy of Music Londra (Marea Britanie), marele premiu al concursului internațional Muzica unește Europa (România), marele premiu al concursului internațional Erich Bergel/Dorothy Kitchen (România) culminând cu  premiul concursului internațional Mozart de la Berlin (Germania).

În 2016, Radu M. Ropotan a lansat primul său CD intitulat „ French sonatas for violin and piano” în compania pianistei prof. Liliana Iacobescu. CD-ul lansat în 2016 sub egida casei de discuri Electrocord a fost întâmpinat cu bucurie și entuziasm de publicul meloman din România.

Din dorința unei formări artistice la un nivel înalt, Radu M. Ropotan a susținut lucrarea de doctorat în cadrul școlii doctorale a Universității de Muzică Transilvania din Brașov în 2021. Lucrarea surprinde viziuni stilistice și interpretative ale compozițiilor pentru vioară solo atribuite violonistului și compozitorului belgian Eugène Ysaÿe.

Radu Mihai Ropotan nu s-a limitat doar la activitatea solistică, devenind membrul fondator al entității culturale Pavilionul Artiștilor. Alături de alți artiști, violonistul promovează cultura, tinerii muzicieni clasici și dorește să aducă în atenția publicului larg din România și din străinătate exponenți ai marilor școli de muzică clasică români.