Octavian Lup

Violoncelist

octavian-profil-rsz

Octavian Lup este unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală, și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice. Asemeni lui George Enescu, s-a perfecționat la Conservatorul Superior Național de Muzică din Paris. Pe lângă activitatea solistică intensă, își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la academia de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru oameni și pentru muzica l-a determinat să conceapă proiectul New Hope, în anul 2018.

Octavian a cântat ca și solist cu toate filarmonicile importante din Romania, inclusiv filarmonica “George Enescu” din București. De asemenea, printre scenele internaționale pe care a urcat se numără: Musikverein Wiener, Koncerthaus Berlin, Berliner Philarmoniker, Concertgebouw Amsterdam, Luxembourg Philharmonic. A colaborat cu nume importante din lumea muzicii: Pinchas Zukerman, Cristian Macelaru, Belcea quartet, David Garett etc.

În 2013 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din Bucureștii la clasa reputatului violoncelist Marin Cazacu, mai apoi finalizându- și studiile doctorale la aceeași universitate. Octavian a urmat cursurile celei mai prestigioase academii din lume – Kronberg Academy din Germania, unde a lucrat cu Frans Helmerson și Gary Hoffman.

Începând cu anul 2019 este violoncelist la Opera Națională din București, in paralel cu activitatea sa solistică. Este deosebit de implicat si in latura pedagogica, oferindu-si experiența si cunoștințele noii generații de muzicieni, prin cursurile de măiestrie pe care le susține. Elevii si studenții săi sunt recunoscuți deja la nivel internațional, reprezentând Romania cu cinste. De asemenea, este atras de arta dirijorală, fiind dirijorul orchestrei New Hope, pe care a înființat-o in urma cu trei ani.

De-a lungul activității sale profesionale, Octavian a fost distins cu zeci de premii naționale si internaționale, dintre care:

· Premiul 1 și Marele Premiu la toate olimpiadele naționale între anii 2001-2007
· Câștigătorul selecției naționale „Eurovision Young Musicians”, în finala de la Lucerna, Elveția
· Marele Premiu la concursul internațional „George Georgescu” Tulcea
· Marele Premiu la concursul național „W.A.Mozart” Târgoviște
· Premiul 2 la concursul internațional „David Popper” Ungaria
· Marele Premiu la concursul național „Paul Constantinescu” București
· Marele Premiu la concursul național „Mihail Jora” București
· Semifinalist al concursului „George Enescu” 2014 şi 2016.

Proiectul lui Octavian Lup de suflet este “New Hope”. Acest proiect are scopul să aducă, prin muzică, bucurie în sufletele oamenilor suferinzi și celor care le sunt alături. Unicitatea proiectului constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoștință și apreciere pentru cadrele medicale care au stat în ultimul an în linia întâi, luptând împotriva virusului COVID-19.

Totuși, ideea lui Octavian a început în anul 2018, înainte de pandemie, din dorința de a maximiza capacitatea artei și impactul ei asupra minții, trupului și sufletului. Cu atât mai mult, în spitale, azile, penitenciare, unde oamenii sunt vulnerabili și poate descurajați, credem că muzica este o resursă nesfârșită de inspirație, lumină și speranță. De asemenea, această pandemie evidențiază și mai mult valoarea celor spuse mai sus.