Răsvan Dumitru

Violonist

rasvan-profil

Răsvan Dumitru, vioară (n. 1984, Braşov)

Dedicat studiului viorii de la vârsta de 5 ani, Răsvan Dumitru a urmat Liceul de Artă din Brașov la clasa de vioară a profesoarei Maria Mireanu, apoi Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca ca discipol al Prof. Univ. Dr. Victoria Nicolae. Între anii 2007 şi 2011 a fost prim concert-maestru al orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca iar între 2008 și 2010 şef de partidă al compartimentului viorii a doua din Orchestra Naţională de Tineret a României.

Este membru fondator al Cvartetului Arcadia, alături de care se bucură de o carieră frumoasă pe cele mai recunoscute scene ale lumii, și de un contract de exclusivitate cu casa de discuri Chandos din Marea Britanie. În prezent  cvartetul Arcadia este cvartet în rezidență la Centrul Național de Artă  tinerimea Română din București. Ocupă totodată poziția de șef al partidei viorii a doua a Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Absolvent al studiilor doctorale ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, este lector universitar în cadrul Departamentului de Instrumente cu Coarde, Suflători și Percuție, predând vioara.

Distins cu premii la o serie de concursuri naţionale și internaționale, și semifinalist la Concours Musical International de Montreal (2006), violonistul a apărut cu succes şi în postura de recitalist, în ţară şi în străinatate (Germania, Austria, Elveţia, Olanda). A concertat ca solist cu o serie de orchestre româneşti, între care Filarmonica din Braşov, Filarmonica de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. Cultivă cu viu interes şi stilul de interpretare al repertoriului baroc, colaborând cu o serie de ansambluri de profil. Cântă pe o vioară Leon Fischesser atribuită pe viaţă de către fundaţia elveţiană Musique et Vie în urma unui concurs organizat în 2005.