Paul Cartianu

Pianist

pauli140320(35von67)rsz2

Născut in 1988, Paul Coriolan Cartianu începe studiul pianului la varsta de 7 ani iar activitatea competițională si concertistică la varsta de 11 ani, repurtând o serie de succese, atat în România cât și în SUA. După absolvirea Liceului de Muzică „George Enescu” din București, unde a studiat cu Andrei Podlacha și Olga Szel, beneficiind și de îndrumările prof. univ. Stela Dragulin, iși continuă studiile la „Thornton School of Music” din cadrul universitații USC (University of Southern California), in clasa prof. univ. John Perry, pentru ca  apoi, din toamna anului 2008 să revină în Europa la universitatea „Mozarteum” in clasa prof. univ. Karl-Heinz Kämmerling. Din 2009 studiaza cu prof, univ. Andreas Weber, sub indrumarea căruia își obține diploma de licență (2012) și cea de Master (2015).

Printre distincțiile naționale si internaționale obținute se remarcă: Premiul I – Concursul International “Pro Piano” România – 2000,  Premiul I şi Grand Prize Winner – Cypress College Piano Competition, USA – 2001, Premiul I – Artists of the Future Piano Concerto Competition, USA – 2002, Premiul I – Bramhall Piano Concerto Competition, USA – 2002, Premiul I – Concursul International de Interpretare “George Georgescu”, Tulcea – 2003, Premiul I – Olimpiada de Pian, Bucuresti – 2003 si Arad  – 2006, Premiul I  la Concursul National de Pian, faza pe California, USA 2007, Premiul I la Concursul Orange “Se cauta Enescu” – 2007, Bursa Yamaha pe Austria – 2011, Pemiul III – Concursul International de Pian din Malta  – 2015.

Are în palmares apariții in SUA cu Beach Cities Symphony si cu Torrance Symphony, de asemenea in România cu Filarmonica din Botoșani și Ploiești, iar în Austria cu membrii orchestrei Mozarteum din Salzburg. Un moment deosebit l-a constat deschiderea Festivalului de muzica “Young Classic Europe” din Passau (Germania, 2013) unde, alături de elevi ai liceului de muzică din Salzburg și sub bagheta dirijorului austriac Marcus Obereder, a cântat concertul in la minor de Grieg. Tot în același an interpretează Totentanz nach Hohlbein de Cesar bresgen in cadrul festivalului 100 Jahre Bresgen cu membrii orchestrei Mozarteum Salzburg. În urma câștigării audiției universitare, Paul interpretează în 2016 alături de orchestra sinfonică a universității Mozarteum concertul nr. 4 Beethoven.

Paul a sustinut recitaluri la Brașov, Miercurea Ciuc, Pitești, Centrul Cultural Român de la New York, pe scena Atheneului Român, a participat la Gala Laureaților de la Festivalul de la Arcuș și deasemenea a cântat  la Carnegie Hall in Gala Laureaților concursului “World Piano Competition”. Concertează frecvent în Austria și in Germania, atât solo cât și împreuna cu violoncelistul Teodor Rusu în formația camerală Duo Imperion, cu care a susținut în 2016 un recital la St. Martin-in-the-Fields în Londra.