Maria Dolores Ortega Vidal

Pianist

pauli140320(35von67)rsz

S-a născut în Murcia, Spania, unul dintre cele mai frumoase și artistice orașe din țară, care poartă o mare tradiție culturală: istorie, arhitectură și muzică. Prin urmare, nu este de mirare că ea se caracterizează prin stilul ei de interpretare pasionat și o tehnică impresionantă, care a fost
dobândit și lustruit în virtutea devotamentului, iubirii și profesionalismului pe tot parcursul vieții. Caracterul ei puternic și etica i-au permis să depășească viața adesea dificilă și obositoare ca artist, acordându-i disciplina și devotamentul pentru a atinge excelența muzicală.

Prima ei întâlnire cu muzica s-a întâmplat la vârsta de opt ani, în timpul ceremoniei ei de Primă Împărtășanie, ascultând un concert de pian Ceaikovski pe care nu-l va uita niciodată. S-ar putea spune chiar că, având în vedere locul și momentul, a fost aleasă de compozitoare și de destin pentru o viață în muzică. Chiar și astăzi, s-a îndrăgostit de pian și s-a născut în ea o pasiune ferventă pentru muzică. Dragostea și dorința pentru instrument au determinat-o să urmeze un proces nesfârșit de învățare și, în consecință, și-a găsit drumul în academia de muzică locală la vârsta de treisprezece ani. Ulterior, a urmat prestigiosul „Conservator Superior de Muzică Manuel Massotti Littel” din Murcia, unde a absolvit diploma de pian.

A fost apoi invitată în Germania, unde a început cea mai importantă parte a dezvoltării sale muzicale sub îndrumarea multor pianiști desăvârșiți, precum Roland Proell și Elena Margolina-Hait. Mai recent, a studiat cu Sergei Dreznin, un venerat pianist și compozitor din Rusia, cu o traiectorie extinsă atât ca compozitor, cât și ca interpret de talie mondială; Karen Kornienko, tot din Rusia, care are numeroase albume sub centură și a concertat în mai multe teatre din toată Europa; și Daniele Petralia, din Italia, un pianist de concert internațional recunoscut de personaje precum Vladimir Ashkenazy și Aldo Ciccolini.

Sub acești profesori, dar mai ales, printr-o muncă extrem de grea, María Dolores a moștenit Școala Rusă de Pian, dezvoltând o tehnică extrem de performantă care îi oferă un avantaj în interpretarea operelor unor mari compozitori precum Chopin, Liszt, Grieg, Bach și complicat și aproape
misticul Alexander Scriabin, în care este specializată. A fost invitată să participe la cursuri de master și concerte în Rusia de mai multe ori.

Cu toate acestea, fiind născută în Spania, este mai presus de toate o pianistă cu inimă spaniolă. Astfel, a fost în mod inevitabil ademenită de marii compozitori spanioli precum Turina, Albéniz, Granados și Manuel de Falla, care nu numai că aparțin culturii sale, dar pe care îi ține aproape de inimă. María Dolores are, de asemenea
a vizitat Coreea de două ori pentru a participa ca judecător la concursurile de pian, precum și pentru a cânta. Ea a fost invitată de Universitatea Jiunjian din China pentru a susține o conferință despre una dintre minunatele opere ale lui Enrique Granados, „El Pelele”, datorită expertizei sale asupra compozitorului.

Ea este profund convinsă că, pentru a realiza o interpretare expresivă și competentă, este necesar ca interpretul să aibă o înțelegere adecvată a aspectului contextual al operei și, mai presus de toate, conștientizarea unor elemente mai subtile, precum emoționalul. și chiar dimensiunea spirituală a caracterului opusului integral pentru a construi un discurs extrem de original și intuitiv; echilibrat între rigoarea muzicală și libertatea creativă.

Iubirea ei pentru muzică cuprinde și alte genuri: a participat la colaborări pentru proiecte de voce și pian în Statele Unite, Germania și Spania. O sete neîntreruptă de cunoștințe în artă a determinat-o să obțină un master în predare muzică și istorie și un master în traduceri literare și lingvistice, care i-au conferit privilegiul de a se bucura de o viață nu numai ca artist interpret, ci și ca profesor în Germania, modelând următoarele generații de muzicieni, pianiști și istorici de artă.